Dostępne smaki: mleczna, biała, truskawkowa, pomarańczowa, limonkowa oraz czekolada deserowa.
Czekolada jest jednym z najdłużej
znanych afrodyzjaków, była traktowana jako naturalny składnik
wzmagający podniecenie erotyczne. Kobiety w dawnych czasach zajadały
się czekoladą aby dodać sobie odwagi w trakcie nocy poślubną,
inni natomiast stosowali czekoladę jako środek wzbogacający
pobudzenie seksualne, fantazję erotyczne oraz potencje.
Stosowano ją także jako broń przeciw
wszelkim dolegliwością i chorobom.
Bardzo ciekawą rzeczą która
jest udowodniona przez naukowców jest to, że jest związek pomiędzy
typem czekolady który najczęściej wybieramy a naszą osobowością.
I tak np. wielbiciele:
-czarnej czekolady – to ludzie
myślący perspektywistycznie,
-z pomarańczowym nadzieniem- dobrze
sprawdzają się w nadzwyczajnych sytuacjach,
-czekolady z nadzieniem toffi-zmysłowi,
-orzechów w czekoladzie- to osoby
stylowe i kulinarne,
-migdałów w czekoladzie- myślą
szybko i lubią eksperymenty,
-czekolady mlecznej- to osoby
romantyczne i skłonne do nostalgii,
- białej czekolady- są
niezdecydowani,
- gorzkiej czekolady- lubią rzeczy
dobrej jakości,
-czekolady nadziewanej masą kakaową-
niecierpliwi.
Najnowsze badania wykazały że
czekolada ma w swoim składzie wiele cennych składników:
Czekolada ma właściwości
antydepresyjne i tak skutecznie wyzwala endorfiny, zwane hormonem
szczęścia. Zawarta w czekoladzie kofeina usprawnia zapamiętywanie
oraz poprawia koncentracje podczas dużego wysiłku intelektualnego.
W
Polsce fabryka Barry Callebaut powstała w 1995 roku. Łódzka
fabryka koncernu zatrudnia obecnie 65 pracowników i sprzedaje
swoje produkty na terenie Polski i krajów nadbałtyckich oraz w
krajach Europy ¦rodkowej i Skandynawii. W 2007 roku fabrykę opuściło
blisko 35.000 ton czekolad i wyrobów kakaowych.
----------------------------------------------------------------